Orango | Scandbio
FAGERHULT logo rgb

Professional Business Analysis räddade Scandbios data

Det var för tre år sedan som Scandbio bestämde sig för att byta affärssystem. Samtidigt fanns ett behov av ett flexibelt system för affärsanalys. Men vad skulle hända med all historisk data vid bytet?

Fagerhult mozaik
Scandbio - stallpellets och värmepellets för naturlig energi

Paketerad affärsanalys för verksamhetens huvudområden

Scandbio producerar pellets och pulver som sedan säljas i bulkvara och i småsäckar. Det rör sig alltså om ett så kallat biobränsle, ett miljövänligt alternativ till skillnad från olja och kol. Kunderna varierarar ifrån villaägare till stora kraftvärmeverk. Efterfrågan är störst under det kyliga vinterhalvåret, men flödet är alltid stort. Behovet av ett smidigare affärssystem att behandla all inkommande data ökade.

– År 2014 hade vi redan bestämt oss för att byta till ERP-systemet AX 2012. En av utmaningarna som då uppstod var att vi inte ville förlora all den data vi samlat på oss under årens lopp, berättar Malin Andrén, controllerchef på Scandbio.

Projektledaren för implementeringen av AX 2012 berättade då om Pdb Business Analysis, ett system för affärsanalyser som lätt kan integreras med andra system.

Modulsystem för affärsanalyser

Pdb Business Analysis består av olika moduler som införs utifrån vad företaget är intresserat av att mäta.

Sagt och gjort! Scandbio övergick till det nya affärssystemet och implementerade samtidigt olika moduler från Pdb Business Analysis. Med hjälp av denna implementering kunde systemet fånga upp både den gamla datan och den nya.

Pdb Business Analysis tar tillvara på information och data kring utvalda affärsområden och samlar allt i ett datalager. Med hjälp av datalagret kan Scandbio analysera sin verksamhet och effektivisera sitt arbete.

– Ur ett controllerperspektiv bidrar den nya effektviteten till mer utrymme att jobba proaktivt. Istället för att ägna mig åt manuella rapporter och andra saker som tar lång tid, kan jag nu lägga mer tid på att förbättra företagets verksamhet, säger Malin Andrén.

Stabilt system

Arbetet drog igång direkt och i mars 2011, strax innan den mest hektiska perioden med bokslut drog igång, kunde verktyget lanseras. Nyttan var tydlig redan från start: Snabb och exakt information, ett lättnavigerat system och en dynamisk rapport­generator sparar värdefull tid för de 1500 medarbetarna. På Orango stod supportorganisationen redo men Stefan berättar: ”De första två månader genererades 42.000 rapporter i systemet. På samma tid hade vi två supportärenden. Två!”

Istället för att ägna mig åt manuella rapporter och andra saker som tar lång tid, kan jag nu lägga mer tid på att förbättra företagets verksamhet

7486

Flexibel framtagning av rapporter

Med Pdb Business Analysis har framtagningen av analyser och data blivit mycket mer flexibel och de har själva fått välja vilken information som ska finnas med. Andra fördelar med systemstödet från Pdb är att det kan sättas upp mot behöriga personer som är beroende av varandras data. I datalagret har nu Scandbio all den information som finns för de olika modulerna.

Lösningar med Professional Business Analysis

  • Scandbio2 bredbild

    Scandbio

    Professional Business Analysis

    Grossist & partihandel