Power BI eller QlikView? 5 argument som hjälper dig att välja!

Står du i valet och kvalet mellan Power BI och någon produkt från Qlik? Det är lika bra vi säger det direkt: David Hall är partisk! Han har jobbat med flera olika verktyg under sin karriär men inget kommer, i hans mening, i närheten av funktionaliteten i Power BI.

Power BI eller QlikView 5 argument som hjälper dig att välja.jpg

Vad är Power BI och Qlik?

Power BI och QlikView är två verktyg som marknadsförs på ungefär samma sätt. Som visuella beslutsstödslösningar som plockar data från alla dina olika system, sammanställer dem och presenterar dem på ett tilltalande sätt. Båda hjälper dig att samla in och tolka data i din verksamhet så att du slipper lägga tid på att manuellt sammanställa data i till exempel Excel. Det är kvalitetssäkrat, effektivt och skapar värde eftersom du kan ta välgrundade beslut på korrekt information.

Men jag anser alltså att Power BI vinner alla jämförelser med Qliks produkter. Här är några av anledningarna:

Fördelar med Power BI

1. Välbekant Microsoft-miljö

Du är troligtvis Microsoft-användare redan idag och då blir insteget till Power BI lågt eftersom gränssnitt och menystruktur följer den familjära Microsoft-modellen. Power BI kan dessutom redan vara inkluderat i er organisations licens med Microsoft.

2. Användar-centrerat

Power BI är användar-centrerat. Det innebär att varje steg i verktyget är anpassat utifrån dig som användare, inte från mig som utvecklare. I huvudsak byggs dina rapporter med drag and drop-funktionalitet. Quick Insights kan automatiskt göra en analys på ditt data och kan hitta nya korrelationer. Dimensioner och mätetal visualiseras direkt framför dina ögon. Har du en fråga, inga problem, skriv frågan till applikationen och den hjälper dig!

3. Skalbart i molnet

Tack vare virtualisering till Microsofts molnlösning Azure så är verktyget mycket kostnadseffektivt. Inga kostnader för hårdvara, nätverk, övervakning eller hantering. Dessutom är ditt användande skalbart baserat på behov.

GUIDE: Så får du rätt affärsinsikter ur dina data

Den här guiden ger dig en grundläggande förståelse för beslutsstödslösningar och 8 konkreta råd för hur du lyckas med din BI-lösning.

4. Sömlösa uppgraderingar

Den senaste Power BI-versionen trycks alltid ut automatiskt till alla användare och uppgraderingen till senaste funktionaliteten sker sömlöst utan att du behöver migrera mellan versioner. Uppdatering av både funktioner och gränssnitt sker dessutom frekvent vilket säkrar att du alltid har en modern och välfungerande applikation.

5. Intuitivt och effektivt

Och det viktigaste av allt för dig som användare: Det är ett väldigt intuitivt verktyg! Det är enkelt att titta på data, filtrera och granska på detaljnivå. Du får hjälp med formelskrivningen, det går faktiskt inte att göra fel. Du skapar enkelt simuleringar baserat på din data. Det går dessutom snabbt eftersom data inte behöver laddas om. Känner du att du vill lära dig mer om Power BI så finns välskrivna guider från Microsoft och mängder med videor på YouTube.

Sammanfattning

Med Power BI slipper du en utvecklarfokuserad produkt som innebär större kostnader för att migrera från version till version. Du slipper sitta och rulla tummarna medan verktyget laddar igenom all data så fort du gör en förändring. Och framförallt får du en kompetent och kostnadseffektiv lösning som hjälper dig att driva din verksamhet framåt.

Det här är bara en del av argumenten för Power BI och fokuserade på dig som användare. Förhoppningsvis gör de ditt val något lättare. 

Vill du veta mer?

Vi på Fellowmind har över 20 års erfarenhet av att implementera smarta Business Intelligence-lösningar för företag i tillväxt. Vill du veta mer om hur vi kan hjälpa dig välja rätt är du varmt välkommen att höra av dig till Johannes Gustafsson.