Vad är det som skiljer QlikView och Power BI? | Orango

Vad är det som skiljer QlikView och Power BI?

Två av de vanligaste systemen för beslutsstöd är QlikView och Power BI. Men vad är egentligen skillnaden mellan dem och varför skulle du byta från Qlik till Power BI? Det försöker vi reda ut en gång för alla i det här inlägget!

Vad är det som skiljer Qlik View och Power BI topp

Enligt Gartners årliga jämförelse av BI-aktörerna är Microsoft på förstaplats för tredje året i rad. Skillnaden mot förra året (2020) är att Microsoft har sprungit ifrån de andra aktörerna ännu mer. Mycket av det beror på att fokus inte längre ligger på vilken sorts diagram de kan leverera i sina plattformar, utan på den förstärkta analysen (Augmented Analytics) och vilka ekosystem av produkter som leverantörerna erbjuder.

Microsoft rör sig fortfarande väldigt fort i det här området och har börjat ta platsen som industristandard för Analytics. Frågan idag till de oberoende källorna är inte längre ”Vilket Business Intelligence-verktyg ska vi ha?”, utan snarare ”Varför ska vi inte ha Power BI?”.

Trots att Microsoft och Power BI blivit en stor del av marknaden sitter många svenska företag kvar med Qlik och undrar vilket alternativ som hade varit bäst för dem. Därför vill vi hjälpa till med att reda ut skillnaderna mellan verktygen och förklara styrkorna med Power BI som gör det så populärt.

Vad är QlikView?

QlikView är första generationens beslutsstöd som du kan köra både i molnet och på lokala servrar och använder sin egen data-filstandard som kallas QVD. Det är utvecklat av Lunda-företaget Qlik som även står bakom QlikSense, Nprinting och nyförvärvet Attunity.

Komplex spårbarhet och återanvändbaret

Lösningar som är byggda på Qliksystem har sitt eget transformsteg, ofta ett per applikation. Detta är något som kan skapa stora utmaningar för användarna, i synnerhet när datat sparas ner i sitt eget filformat, QVD som sparas ner i komplexa mappstrukturer.

Utmaningarna med det kan vara att det är komplicerat att få återvändbarhet för datat och svårt att överblicka hur datat transformerats, samt var datat har använts. Kort sagt är det svårt att få koll på dina data med Qlik och kan innebära stora förvaltningskostnader för data management.

Vad gör Power BI så populärt?

Varför Power BI blivit mer eller mindre industristandard idag beror på flera faktorer. Men en av de främsta anledningarna är att Microsoft Power BI är, till skillnad från QlikView, utvecklat som ett självbetjäningsverktyg med self service ut i fingerspetsarna.

Det är mycket lättarbetat och väldigt förenklat räcker det med att kunna Excel för att kunna Power BI.

Tät integration med Office och Dynamics 365

Det är också ett analysverktyg som är starkt integrerat med molnet Azure, Dynamics 365 och Microsoft Office lösningarna, vilket gör det enkelt att komma över till Excel, Powerpoint, OneDrive och Teams för att dela och jobba vidare med projektet. Du kan exempelvis exportera din Power BI-rapport direkt till Powerpoint, eller samarbeta genom Teams på varsitt håll, oavsett om det är hemifrån, på kontoret eller tåget.

Dela din rapport

Något som QlikView saknar men Power BI visar sin styrka med är återvändbarheten av data som är så eftersökt. Och det är standard att när du publicerar en Power BI-rapport så delas den upp i datauppsättning och rapportdel.

Det betyder att om du delar din arbetsyta med andra kommer du enkelt att kunna dela rapporten med andra som ansluter till din datamodell. Om de skulle vara mer intresserade av datamodellen än dina grafer kan kollegorna då enkelt hämta modellen och skapa egna grafer och analyser grundade på din datamodell. De behöver bara klicka i vad de vill ha från datamodellen och drag-and-droppa det till sin egen mapp.

Vill du också komma igång med ditt Business Intelligence-projekt men tycker att det känns stort, komplicerat eller dyrt?

Vi på Orango har hjälpt företag implementera affärssystem i mer än 20 år. Lika lång erfarenhet har vi av BI och datadrivna affärsinsikter. Kontakta mig om du vill veta mer!

Mattias Grondahl
Mattias Gröndahl
Telefonnummer: 0766-32 10 33

Lösningar med Power BI