Vad är det berömda "molnet"? | Orango

Vad är det berömda "molnet"?

Hur många är det som sitter och funderar Vi måste upp i molnet? Alla pratar om det där molnet och jag undrar hur många som egentligen vet vad det är?

Molnet

För sisådär 15 år sedan satt de flesta företag med sin server i en garderob. På den fanns allt som företaget behövde. En mejlserver, lite fil-yta, ett affärssystem (i bästa fall), det var inte helt ovanligt med Excel, som då förhoppningsvis lagrades på fil-ytan. Jag hörde dessutom VD:n hos en kund en gång säga, efter att IT-chefen köpt en ny server, som bestod av 1 CPU, 4 GB i RAM samt hela 4 hårddiskar med en sammanlagd hårddiskyta på 72 GB, "Nu har vi datorkraft som räcker till NASA med". Nu kanske inte VD:n var nån stjärna på IT men han såg fakturan, som på den tiden för en sådan server inte blev så vidare liten.

Server hosting

Efter några år blev det vanligare att kunder började hosta sina servrar hos sin IT-partner. Ibland var det den gamla servern som placerades i IT-partnerns serverhall, men oftast hyrde kunden nya servrar. Helt plötsligt ställdes det nya problem på internetuppkopplingar med mera, men så länge affärssystemet och Terminal-servern/Citrix-servern låg på samma ställe var det sällan ett problem. Kunden kunde helt plötsligt bara byta sina datorer utan någon större insats, alla applikationer låg ju redan i Terminal-servern. Användarna blev just användare, de behövde inte installera en massa grejer på sin egna dator, eller ha en tekniker som hjälpte till med det. Teknikern satt istället i serverhallen och fixade.

Office 365 och molnet Azure

Sen började Office 365-eran. Skrämmande. Hur skall vi kunna ha alla våra mejl någon annanstans? Lite nya utmaningar, för både IT-leverantörer och ERP-leverantörer. "Hur skall vi får detta att funka med alla andra gamla applikationer vi har?" IT-leverantörerna såg nog risker att tappa hela hosting-delen i sitt affärserbjudande, så de höll emot så länge de kunde.

Med Office 365 kom molnet Azure (det finns fler, typ Amazon, Google o.s.v.). I Azure kan du helt plötsligt slänga upp servrar och tjänster lite till höger och vänster, räkningen kommer i slutet på månaden och du betalade bara för den kraft du utnyttjade. Detta är nog vad gemene man kallar för Molnet. The Cloud!

Jag var i Rom på en konferens när Microsoft fokuserade hela affärssystemet Dynamics NAV mot The Cloud. Såg någon slide som förkunnade att de hade satt upp sex "fabriker" i olika regioner i världen. Varje "fabrik" hade minst 50 containers som vardera bestod av 20 000 servrar. Det blir ganska många.

På tal om NASA... Det var rätt fräckt när de visade en demo hur de kraschade en server fullständigt, 20 sekunder senare var den uppe igen, precis som inget hänt. Detta var 2013, idag såg jag nån siffra på 36 regioner. Säkert nån som kan rätta mig där.

Uppgradera och ta del av nya features

Så nu till själva saken. Alla pratar om molnet, och att vi måste ta oss till molnet. Allt som skrivs är om 365 hit och dit. MEN vet ni om att ni mest troligt har varit i molnet sedan många år tillbaka. OM ni lyckats läsa er hela vägen hit, så antar jag att ni förstår att molnet egentligen bara är en massa servrar som någon annan tar hand om och ni betalar dem för det. Så känn ingen stress, ni ÄR i molnet. Det ni möjligen skall känna stress över är alla nya, häftiga, nyttiga tjänster och funktioner ni går miste om, för att ni sitter i gamla system. Se till att uppgradera dem.

Om ni placerar dem hos en hosting-partner, i molnet, eller i er garderob är kanske inte lika viktigt, men synergieffekterna av att ha systemen på samma plattform är det ni möjligen går miste om. Och jag tror att Microsoft investerar mer än NASA på att få sina system att snurra i sitt moln, 365/Azure, så om ni funderar på var de nya featuresen kommer, så är det inte till garderobsinstallationen.

Vill du prata moln eller uppgradering till modernt affärssystem? Fyll i formuläret så kontaktar vi dig.

Kontaktperson

Medarbetare Mikael Mansson
Mikael Månsson
Telefonnummer: 0709-32 50 77

Genom att skicka formuläret samtycker du till vår Privacy Policy.

Lösningar med D365 Business Central/NAV

 • Smedbo

  Smedbo

  D365 Business Central/NAV

  Grossist & partihandel

 • Kund Dackforum

  Däckforum

  D365 Business Central/NAV

  Grossist & partihandel