Trendspaning med Microsoft Sverige | Orango

Trendspaning med Microsoft Sverige

Innan sommaren var vi (David Nilsson och Pierre Karlsson) från Orango på ett lunchevent hos branschkollegan Stratiteq. Detta event fokuserade på Microsofts sätt att alltid försöka följa trenderna inom IT. Föredragshållare var Jonas Persson, VD för Microsoft Sverige.

Jonas har efter flera år utomlands inom Microsoft hamnat i Sverige som VD. Jonas var noga med att trenderna skulle vara fokus under presentationen och inte Microsofts produkter. Först visades en liten film och presentation om Techfest och efter det presenterades megatrender inom IT.

TechFest

Microsoft har en egen intern produktpresentation varje år som de kallar för TechFest där olika grupper som ansvarar för utveckling av ny teknik inom Microsoftkoncernen deltar. Det var intressant att få veta hur fritt många av utvecklarna kan arbeta för att ta fram nya koncept. Dock blir bara en liten del av dessa koncept en ”Slutprodukt”. Det blir oftast för dyra produkter för att helt enkelt ta i produktion.

Trendspaning 486Px

Megatrender

När Jonas väl inriktade in sig på dagens ämne trender så börjar han att prata om megatrender, vilka är de största trenderna inom IT helt enkelt. Dessa trender är enligt Microsoft: Cloud, Social, Mobile och Big Data.

Cloud

Molntjänster är något som är stort och fortsätter att öka. Microsoft själva satsar mycket på detta som en del av sitt erbjudande. Ser man i stort så ses Sverige som en ”early adopter” när det gäller just molntjänster. Det ska dock poängteras att just molntjänster är väldigt kostsamt att erbjuda. Det krävs stora investeringar i hårdvara och säkerhet vilket ger små marginaler. Just när det gäller säkerhet kring Microsofts molntjänster så måste de hantera cirka 1000 attacker per sekund.

Social

Att sociala tjänster inom IT är stort är ingen hemlighet. Det Microsoft menar är en kommande trend är socialt inom företag, att snabbt kunna dela information och att visa information på ett lättillgängligt sätt.

Mobile

Mobilitet är en viktig trend och något som vi på Orango arbetar mycket med. Det Microsoft har insett här är att det inte går att köra sitt eget race. De stora spelarna måste samarbeta, då alla applikationer bör vara tillgängliga för alla operativsystem så som Android, IOS och Windows.

Big Data

Detta är ett koncept som många företag rusar in i, men som kan vara svårt att förstå. Microsoft väljer att förklara det kring fyra begrepp:

  • Gathering - Det handlar om att kunna samla information från flera källor och samla det på ett bra sätt.
  • Storage - Det är viktigt att kunna lagra en stor mängd data och kunna ta fram det vid behov.
  • Analytics - Det är viktigt att kunna analysera data och ta fram ny information med hjälp av data.
  • Application - Det är viktigt att presentera data både snyggt, förståeligt och lättillgängligt.

För vidare information kring Microsofts Techfest gå in på länken nedan: http://research.microsoft.com/...