Trendrapport: Ignite 2019 Orlando | Orango

Trendrapport: Ignite 2019 Orlando

Den första veckan i november gick Microsofts teknikkonferens Ignite av stapeln i Orlando, Florida. Jag var där tillsammans med 30.000 andra deltagare och har nu hunnit reflektera lite kring alla intryck.

Microsoft Ignite 2019

Microsoft visar verkligen musklerna på denna konferens. Antalet föreläsningar, events och utställare imponerar. Som deltagare så har man ett stort utbud av information och nyheter som man måste navigera sig fram igenom. Oavsett om man jobbar med nätverk, projektledning, molntjänster, utveckling eller annat så har man fullt upp hela veckan.

Här är min rapport om kommande trender!

Azure, Azure, Azure

Microsoft lägger enorm energi på att bygga vidare på sina molntjänster. Mognaden har gradvis ökat, och nu finns alla möjligheter att bygga en komplett miljö i Azure. Affärssystem, BI, IoT, Serverless, Lagring med mera finns tillgängligt bara några klick bort. Till det kommer en mängd tjänster för säkerhet och driftsäkerhet för företag av alla storlekar. Allt från små startups till enterprise. Man kan till och med hyra en egen satellitlänk via Azure!

Dessutom finns Machine Learning och AI-tjänster som hjälper oss att bygga lösningar som vi tidigare bara kunde drömma om.

Vill du bygga för framtiden så är det helt klart via molntjänster du bör gå. Detta oavsett om man väljer Microsofts Azure eller någon annan leverantör.

Tjänster växer samman

Vi är vana vid att Office-sviten fungerar bra som en enhet. Nu växer övriga verktyg och tjänster samman alltmer. Med hjälp av Power Platform kan man enkelt skapa flöden av information som gör att rutinarbeten blir mycket mer effektiva.

Exempelvis kan man med hjälp av Outlook Actionable Messages och Power Automate (tidigare Flow) bygga funktioner som tidigare krävde att man byggde en separat applikation. Även Visio och Project växer ihop med övriga verktyg som Teams med mera.

Här finns en hel del att göra för att enkelt effektivisera och automatisera rutiner.

.Net Core resan fortsätter

Jag som i grunden är utvecklare har även tittat närmare på vad som händer med .Net Core. Microsoft har verkligen lyckats bygga ett plattformsoberoende ramverk (Windows, MacOS, Linux, Android, IOS) som kommer ligga till grund för mycket intressant utveckling framöver.

Den delen som jag tror kommer bli mottagen väldigt väl av alla webbutvecklare är Blazor. Med hjälp av den tekniken så kan man bygga webblösningar betydligt enklare och snabbare än tidigare. Och man kan skriva all sin kod i C#!

Jag har redan börjat skriva om en MVC-applikation och önskar nästan att jag fick bli utvecklare på heltid igen.

Nya sätt att levera IT-projekt

Med tanke på ovanstående trender så tror jag att konsultbolag måste börja tänka nytt när det gäller hur vi levererar till kund. Leveransteam som innehåller bred kompetens utifrån kundens verksamhetskrav bör vara fokus. Målet för dessa team ska vara att hitta optimala totallösningar för kunden. Detta är något vi på Orango jobbar med kontinuerligt, för att möta framtidens behov på allra bästa sätt.

Kontakta mig!

Jag pratar gärna mjukvaruutveckling, applikationsutveckling och molnlösningar! Skicka ett mail eller slå en signal om du vill veta mer.

Ola Hiselius
Ola Hiselius
Telefonnummer: 0703-06 07 81