Tips & tricks i NAV 2015 - del 1 | Orango

Tips & tricks i NAV 2015 - del 1

Nya versioner av Microsoft Dynamics NAV betyder nya funktionaliteter. NAV 2015 är inget undantag. Ofta är det små detaljer som skapar en helhet kring en ny produkt. I det här första blogginlägget av två, får du möjlighet att ta del av nya, mindre funktioner som kan vara användbara i vardagen så som sökverktyg, korrigering av fakturor, tvingande fält etc.

Tvingande markeringar

Microsoft Dynamics NAV arbetar numera med markeringar på de fält som användaren måste fylla i på ex. en försäljningsorder. Tillsammans med funktionaliteten för att sätta upp i vilken ordning markören ska flytta sig mellan fält och vilka fält den ska hoppa över, går det numera att styra användaren till så få tangenttryckningar som möjligt. Ett tillägg till funktionaliteten är möjligheten till villkor om ett fält ska vara tvingande beroende på vilket värde du angivet i ett tidigare fält. På detta sätt skapas dynamiska villkor och minimerar risken för felinmatad metadata.

Nav2015 Bild1
Figur 1 Ett tvingande fält markeras med en asterisk.

Automatiskt fakturanummer

Nytt för de senaste versionerna av NAV är att användaren inte behöver trycka sig igenom fältet för fakturanummer på ex. försäljningsorder. Tilldelas numret från en nummerserie visas detta som information i överkant av dokumenthuvudet och användaren kan gå direkt till att fylla i kund eller leverantör. Ännu en knapptryckning sparad vid orderläggning!

Nav2015 Bild2 1
Figur 2 Fakturanumret tilldelas automatiskt utan att användaren markerar något fält.

Korrigera eller avbryt

Korrigeringar av bokförda dokument har alltid varit ett aber i affärssystem, så även i NAV. I NAV 2015 finns det ny funktionalitet för att avbryta och korrigera bokförda dokument. På det bokförda dokumenten finns det en funktionsknapp för Avbryt och en för Korrigering. Avbryt tar informationen från den bokförda fakturan, skapar en kreditnota och bokför det dokumentet. Korrigering gör detsamma, men väntar på användaren ska justera kreditnotan före bokföring.

Nav2015 Bild3
Figur 3 Korrigera eller Avbryt, enkelt och smidigt i rollcenter för små företag.

Fakturor och orderbekräftelser, direkt från NAV

Från försäljningsdokument är det nu möjligt att direkt skicka ut orderbekräftelse och fakturor till kund genom en enkel knapptryckning. Med en integrerad mailfunktion i NAV 2015 går det att skicka dokument direkt via NAV eller den egna mailklienten. Kundens mailadress hämtas från kunduppgifterna och dokumentet bifogas som en PDF. Enkelt och snabbt!

Nav2015 Bild4
Figur 4 Skicka fakturor och orderbekräftelser direkt inifrån NAV, enkelt och smidigt.

Snabbsökning

Sist men inte minst ska vi beröra en funktion som introducerades redan med den första rollbaserade klienten i NAV 2009 RTC – sökrutan! I NAV 2015 är funktionaliteten mer utbyggd än tidigare. Här bör man som användare nyttja möjligheten till korta och avstavade sökord för att finna det man verkligen söker. Ett mellanslag mellan orden indikerar en ny början och ett nytt ord i sökkombinationen.

Nav2015 Bild5
Figur 5 Snabbsökning på alla menypunkter i NAV!

Det var några korta tips för användaren av NAV 2015. Listan över funktioner och nyheter kan göras lång. Håll utkik efter nästa blogginlägg!