Slipp stora, dyra uppgraderingsprojekt! | Orango

Slipp stora, dyra uppgraderingsprojekt!

Redan i samband med byte till ert nya affärssystem kan frågan om hur ofta systemet bör uppgraderas komma fram. Vad behöver man göra för att slippa handla i panik och ni måste uppgradera?

Erp Update Affarssystem

Vi får ofta höra historier från kunder som berättar att när beslut togs på att köpa in ett nytt affärssystem var det marknadens bästa och de för ändamålet införskaffade servrarna var de snabbaste som fanns att få tag på. Men när systemet väl implementerats och användarna börjat utnyttja dess fulla potential, fanns det redan nya versioner och bättre hårdvara tillgänglig. Redan i detta skede sätter tankarna, och kanske också kraven på uppgradering, fart i en till oändligheten snurrande loop.

En fråga som ligger och gnager hos ägare och användare av ett lokalt installerat affärssystem är ”När ska vi uppgradera nästa gång?” och i vissa fall då längre tid har passerat uppstår den mer kritiska frågan "När måste vi uppgradera?”. En del kunder når punkten ”Vi måste göra något nu!” eller det värsta scenariot ”Hjälp oss, varför gjorde vi inget!”.

Uppgradering för lokalt installerade system berör både hårdvara och mjukvara och anledningar till att uppgradera grundar sig i flera olika orsaker.

Underhåll av hårdvara

Hårdvara bör bytas ut och uppgraderas kontinuerligt. Hårdvara utsätts för ständigt slitage som att hårddiskar kan bli korrupta eller gå sönder. Minne kan behöva utökas, processorer kan behöva uppgraderas och listan fortsätter. Hårdvara står samtidigt inför utmaningen med att kringutrustning ständigt utvecklas och förändras. Med tiden kan det bli problematiskt att hitta ersättningsprodukter eftersom kontakter, kopplingar och drivrutiner inte längre produceras eller supporteras.

Mjukvara

Även mjukvara föråldras. Desto längre tid ett system körts, desto fler anpassningar har ofta gjorts och desto mer komplicerat och kostsamt blir det att uppgradera och migrera data till en ny version eller ett annat system. Detta sägs vara anledningen till att många fortsätter att använda utdaterade affärssystem. Tyvärr är det dock som så att ju längre tid man väntar med att uppgradera, ju svårare blir det. Det kan till och med gå så långt att programspråket ändrats. Faktum är att många företag väljer att inte återinföra de anpassningar som gjorts i tidigare system på grund av den stora kostnaden det innebär och att det många gånger i nya system kan finnas standardiserade funktioner som utgör samma funktion.

Affärssystem i molnet

Affärssystemet Dynamics NAV kan köras fullt i Microsoft-molnet Azure och därmed undviker man att spilla onödiga pengar och dyrbar tid på uppdateringar av affärssystemet. Dessa uppdateringar prenumererar man nämligen på till en förutbestämd månadskostnad. Överraskningar som att hårdvara går eller blir för gammal och inte längre kompatibel försvinner helt då ansvaret flyttas till serverhallen där hårdvaran huserar och underhållet stället läggs på molntjänstleverantören.

En av de stora fördelarna med att köra ett molnbaserat affärssystem i en prenumerationsmodell är att ni som företag kan vara säkra på att ni alltid har den senaste och mest avancerade modellen av affärssystemet eftersom uppdateringar sker automatiskt och kontinuerligt.

Kringtjänster

Finessen med att följa med i ständiga uppgraderingar är att affärssystem idag utvecklas i rask takt tillsammans med övriga tjänster och produkter som vi många gånger både privat och i jobbsammanhang har vant oss vid att använda.

Att kunna ta ut vilken lista som helst ur affärssystemet till Excel för att sedan uppdatera listan i affärssystemet därifrån, att kunna svara på och göra förändringar direkt i en order från Outlook, att lägga upp artikeldata och samarbeta med kollegorna i ett levande dokument i OneNote och att nå hela ditt affärssystem från en mobiltelefon eller platta är bara några av de funktioner som lagts till automatiskt för prenumerationskunder den senaste tiden.

Satsa på en prenumerationsmodell även för ert affärssystem så att ni inte sitter fast i ett gammalt system och går miste om alla nyheter och häftiga möjligheter att ligga i framkant i den tekniska evolutionen.

Vill du prata om era uppgraderingsbehov och prenumerationsbaserade systemlösningar?

Tveka inte att höra av er till mig så ska jag hjälpa er att kartlägga just era behov.

Kontaktperson

Medarbetare Mikael Mansson
Mikael Månsson
Telefonnummer: 0709-32 50 77

Genom att skicka formuläret samtycker du till vår Privacy Policy.

Lösningar med D365 Business Central/NAV

 • Smedbo

  Smedbo

  D365 Business Central/NAV

  Grossist & partihandel

 • Kund Dackforum

  Däckforum

  D365 Business Central/NAV

  Grossist & partihandel