Sju spännande förändringar med senaste versionen av… | Orango

Sju spännande förändringar med senaste versionen av Microsoft Dynamics AX

Convergence2

I början av december anordnade Microsoft Convergence EMEA 2015, en mässa för kunder och partners med intresse av Microsoft Dynamics och Microsofts teknologier.

Under början av nästa år är planen att nya versionen av Dynamics AX kommer lanseras. Arbetsnamnet har varit ”Dynamics AX 7” men i själva verket kommer den rätta benämningen på den nya versionen att vara enbart Microsoft Dynamics AX. Detta på grund av att uppgraderingar i framtiden snarare blir att betrakta som uppdateringar och att alla därmed på sikt förväntas ligga på den senaste versionen.

På ett event som Convergence är det många nya saker att ta in på kort tid. Jag tänkte kort försöka sammanfatta mina sju viktigaste intryck.

1. Molnet först

Det är knappast en nyhet att Microsoft och många andra satsar på molnet – cloud first, mobile first har varit mantrat. Nya Dynamics AX kommer initialt bara att släppas i molnet och det kommer sannolikt dröja till hösten innan on-premise släpps. Även den svenska versionen kommer dröja. Min känsla var att Microsoft försökte förmedla trygghet och säkerhet gällande molnlösningar – inom kort kommer det vara en självklarhet för alla att köra i molnet. Metro Banks satsning på molnet och det papperslösa kontoret visades som ett exempel. (http://www.v3.co.uk/v3-uk/news/2400417/metro-bank-uses-cloud-to-go-paper-free-and-ditches-desk-phones-for-lync) För den som likt jag själv är intresserad av nya Annata Dynamics IDMS-versionen kan jag meddela att den släpps i molnet samtidigt med AX!

2. Lifecycle Services (LCS)

Lifecycle Services, eller LCS, är ett verktyg från Microsoft. LCS erbjuder en mängd verktyg med syfte att göra underhållet av applikationer ”predictable”, ”automated” och ”proactive”. Med LCS, Dynamics AX och molnet finns möjligheter att korta processerna för implementation av systemet. Att till exempel snabbt sätta upp en miljö för demonstration eller CRP (Conference Room Pilot) är enkelt. Glädjande är också att Annata Dynamics IDMS kommer vara integrerat med LCS. Med nya AX och LCS kommer det vara enklare än någonsin att driva lyckade projekt tillsammans med oss på Orango. (https://lcs.dynamics.com/)

3. Ny användarupplevelse

Nya Dynamics AX erbjuder en helt ny användarupplevelse. Den gamla Windows-klienten är borta och nu jobbar du direkt via din webbläsare. Vi på Orango har haft förmånen att testköra webbklienten och den ser onekligen mycket spännande ut!

4. Produktivitet

Webbklienten gör att du som användare kan bli ännu mer mobil och köra systemet från i princip vilken enhet som helst, även om du njuter av ledighet i en solstol. Du måste inte ställa in hela semestern bara för att sköta rapporteringen över årsskiftet, du kopplar bara upp dig vid behov. De gamla rollcentren som fanns i AX 2012 har ersatts av workspaces. I ditt workspace får du en rollbaserad upplevelse, en överblick över dina processer, möjlighet att utföra operationer direkt från översikten utan att behöva gå in i detaljer, och tillgång till business intelligence – allt för att du ska kunna vara mer produktiv.

5. Power BI

Power BI från Microsoft är en spännande produkt. Den används för att göra om all data som ditt företag har i affärssystemet och presentera den visuellt. För mig är det några punkter som är extra tilltalande, och som jag tror att våra kunder kan ha nytta av:

  • Kombinera data med Power Query – Power Query gör det möjligt att hämta data från en mängd olika källor, t.ex. OData, SQL Server, Analysis Services, en mängd onlinetjänster men också från lokala filer eller en vanlig webbsida. Det gör det möjligt att kombinera din affärssystemdata med data från en mängda andra källor och dra nya slutsatser!
  • Ställ en fråga – få svar direkt. Med Power BI kan du undvika dyra utvecklingskostnader. Koppla ihop dina datakällor och ställ en fråga i klartext: ”revenue per customer” och du får direkt en graf.
  • Dynamics AX + Power BI = sant. Med nya versionen kommer visualiseringarna från Power BI att kunna vara en integrerad del med användarupplevelsen – få tillgång till det du behöver, när och där du behöver det, för att kunna driva affären framåt.

När det kommer till business intelligence och Microsofts satsning på advanced analytics kom följande citat upp: ”Predictions are pennies; actions are dollars”. Läs mer om detta på powerbi.com.<>

6. CRM för Annata Dynamics IDMS

Behovet av CRM är stort hos många kunder. Trots att AX har en mängd funktionalitet kring CRM finns det vissa funktioner som helt enkelt är bättre i Microsoft Dynamics CRM. Annata, som arrangerade en partnerkonferens i samband med Convergence, meddelade att vissa IDMS-processer snart kommer vara tillgängliga i CRM, något våra IDMS-kunder efterfrågat.

7. Appar

Under Convergence lanserades en helt ny produkt från Microsoft, nämligen Power Apps. Power Apps gör det möjligt att enkelt designa och dela med sig av affärsappar kopplade till t.ex. ditt befintliga affärssystem. En av kunderna jag reste med tyckte att det här var den enskilt mest spännande nyheten (näst efter Power BI). Jag tror att vi kommer få se en mängd nya sätt att interagera med våra affärssystem inom kort. Också Annata visade upp en ny app: Sales Advisor. Sedan tidigare finns Mobile Mechanic. Läs mer om Annata-apparna här.

Sammanfattningsvis tror jag att Dynamics AX i molnet, med integrerad BI, nya workspaces och ett nytt modernt användargränssnitt tillgängligt via olika enheter, i kombinationen med översikten och kontrollen från LCS ger företag och användare en fantastisk produkt.