Reserapport: SenchaCon 2016 | Orango

Reserapport: SenchaCon 2016

För sjätte gången i ordningen var det så dags för SenchaCon, denna gång i Las Vegas. En konferens där representanter från Sencha tillsammans med utvecklare och beställare från hela världen samlas i ett par dagar och inspirerar varandra. I år var det omkring 500 besökare varav cirka 100 från Europa. Att Sverige representerades av fem sällskap var extra trevligt.

SenchaCon2016 Emil Pennlov
Undertecknad, fångad av SenchaCons fotograf under konferensen

Kort om Sencha

För er som inte känner till Sencha så är det ett amerikanskt mjukvaruföretag grundat 2007. Deras flaggskepp har sedan starten varit JavaScript-ramverket Ext JS. Detta ramverk är en verktygslåda för att bygga kraftfulla webbapplikationer och lämpar sig speciellt bra för komplexa applikationer som hanterar mycket data. På Orango har vi använt produkter från Sencha till att bygga allt från Bisons gränssnitt till mobilapplikationer och kundportaler.

Keynote

Sencha Con2016 Keynote
Bild från keynote

Personligen tycker jag att keynoten är mest intressant på en konferens. Den sätter tonen och brukar också visa i vilken riktning ett företag är på väg. Sencha presenterade en tydlig satsning på enterprisemarknaden förra konferensen och allt tyder på att denna satsning håller i sig. Intressant i år är att man även satsar på open-source genom att släppa ett antal funktioner till communityt.

Senchas CEO Art Landro är en väldigt inspirerande talare och konstaterade med rapporten The State of the Modern Web som underlag att “the web is winning” och att vi som arbetar med detta “rule the world”. Jag köper dessa uttalanden rakt av!

Developers rule the world!

Art Landro, CEO Sencha

Det största tillkännagivandet var av teknisk karaktär och innebär att vi inom kort kommer att kunna skriva koden i ES2015, även känt som ES6, till våra applikationer. Jag tänker inte gå in på vad det innebär i just detta inlägg men det finns mer att läsa om det här.

Konkurrensen från ramverk som AngularJS och React är stenhård vilket Sencha är medvetna om. Det är dock svårt att jämföra ramverken; Ext JS är ett “full-stack JavaScript ramverk” medan AngularJS och React inte riktigt nått dit ännu. Hypen kring React och AngularJS är dock stor och för att möta denna har Sencha tittat på hur man framförallt kan implementera komponenter från Ext JS i applikationer skrivna i dessa ramverk. Ett av open-sourceprojekten som släpptes under konferensen är en “renderer” till React vilken medför att man kan använda Ext JS komponenter i ett React-projekt. Det är även möjligt att arbeta på liknande sätt i AngularJS.

Som företag går Sencha bra och cirka 1000 nya kunder har tillkommit sedan förra konferensen.

Sessioner

Breakout-sessionerna presenterades i fem spår där utveckling, testning och design var huvudteman. Sencha hade lärt sig från föregående konferenser och involverade partners och kunder mycket mer, vilka stod för ungefär hälften av sessionerna.

De tekniska sessionerna från Sencha fokuserade självklart mycket på nyheterna och det var ett bra tillfälle att se ledande namn som Don Griffin, Nige White och Mark Brogato presentera sitt arbete.

Förutom flörten med AngularJS och React blickade Sencha framåt med sessioner som ”A Look Ahead: Surveying Next-Gen Modern Browser APIs”, ”The Modern Toolchain” och ”Advanced Techniques for Building Native Desktop Apps with Ext JS and Electron”. Det är tydligt att trots att fokus ligger på enterprisebolag vill man på Sencha även tillgodose de mest teknikhungriga utvecklarnas behov.

Jag fick själv möjligheten att hålla en session, “Refine Enterprise Applications by Focusing on User Experience”. Som titeln avslöjar handlade sessionen om att fokusera på användaren i enterprise-applikationer. Det är ett ämne jag pratat mycket om på konferenser under året och precis som vid tidigare tillfällen var igenkänningen av problematiken i enterprise-applikationer stor även på SenchaCon. Mottagandet av sessionen var väldigt bra vilket är ett skönt kvitto på att vi på Orango tänkt rätt när vi utvecklat webb- och mobilapplikationer för enterprisemarknaden. Presentationen hittar du här.

Poolparty

Sencha Con2016 Emil Pennlov
Undertecknad på poolpartyt

Ingen konferens är komplett utan en fest. Det råder ingen brist på pooler i Las Vegas och på konferenshotellet Aria anordnades ett riktigt trevligt poolparty. Att vara på en fest på valnatten i denna intensiva stad var en upplevelse i sig.

Community

Communityn kring Sencha är verkligen fantastisk och varje gång vi ses påminns jag om hur viktigt det är för ett utvecklingsverktyg att ha duktiga utvecklare knutna till sig. Det levereras fantastiska produkter och gemenskapen är stor.

I Öresundsregionen hjälper Orango till att anordna ett Meetup i ämnet och nästa tillfälle den 7/12 kommer vi bland annat att diskutera konferensen.

Vidare läsning