Nya Dynamics AX ritar om kartan | Orango

Nya Dynamics AX ritar om kartan

Den 22-24 februari anordnades Microsoft Dynamics Technical Conference 2016 i Seattle. Nästan 1400 partners och kunder samt representanter från Microsoft fanns på plats för att ta del av det nya Dynamics AX, tidigare kallat AX 7. Orango, representerat av undertecknad och Fredrik Wallin, var självklart också där och här kommer en enkel summering av konferensen.

Seattle 400

Same, same… but different!

Med nya Dynamics AX ritar Microsoft om kartan totalt. Det är på många sätt samma sak som tidigare: grunden för nya Dynamics AX är trots allt AX 2012 R3, så funktionsmässigt är det inte jättestor skillnad. Vi skulle kunna prata länge även om de små ändringarna, men den verkligt revolutionerande ändringen är plattformen i sig: en webbaserad klient som körs i Microsofts Public-Cloud med LCS och integrerade verktyg i bakgrunden. Det lät ju fint, men vad betyder det?

Public Cloud

Microsofts erbjudande för nya Dynamics AX är i steg ett endast tillgängligt via Microsofts Public Cloud. Det innebär i praktiken att Microsoft ansvarar för produktionsmiljön - hårdvara, servrar, backuper, tillgänglighet, drift, ja allt. Till och med leveranser av anpassningar. För Orango som partner innebär det att vi kan fokusera mer på det som vi gör bäst - hjälpa våra kunder att anpassa och få ut maximalt av sitt nya affärssystem. Du som kund kan köra Dynamics AX utan att behöva budgetera för hårdvara och försöka sia om framtiden. Miljön kan enkelt skalas upp eller ned efter dina behov.

Molnet öppnar upp många möjligheter. Vad sägs till exempel om ett färdigt analyspaket i Power BI från Microsoft för såväl Finance som Retail? Allt du behöver göra är att koppla samman din Dynamics AX-installation med Power BI! En typ av Power BI-licens kommer för övrigt att ingå i AX-licensen.

Reinvent productivity and business processes

Microsoft har en vision, där de bland annat har en punkt: "Reinvent productivity and business processes". Med webbklienten till nya Dynamics AX kommer de onekligen en god bit på vägen. Användaren kan komma åt affärssystemet från i princip vilken enhet som helst: pc:n på jobbet, plattan hemma eller mobilen på semestern. Microsoft meddelade under den tekniska konferensen att de precis släppt RTW (Release To Web, produkten är tillgänglig för nedladdning) och i den fanns ytterligare förbättringar mot vad vi tidigare sett. Navigeringen i de första pre-releaserna var omständlig, i RTW är den mer direkt. Det finns Dashboards som i sin tur leder till Workspaces, som vi skrivit om tidigare i relation till produktivitet.

Integrerade verktyg

Produktivitet ja… ska man stansa in transaktioner i systemet så frågar sig vän av ordning hur det ska kunna gå smidigt på webben? Här har Microsoft dragit nytta av den plattform de har runtomkring sina affärssystem. Svaret är Excel. Du kan öppna upp t.ex. en bokföringsjournal i Excel och kan där fylla kolumn efter kolumn. När du är klar har du transaktionerna i AX! Generellt sett kan man säga att den nya plattformen är sammankopplad betydligt bättre än tidigare, till förmån både för det initiala projektet och för den kommande driften. Lägger du säg ett supportärende, gör du det direkt i AX-klienten på webben. Du kan spela in stegen som ledde till problemet med Task Recorder och skicka med ärendet. Ärendet hamnar i Lifecycle Services (LCS) men även i Visual Studio Team Services med alla dess verktyg, med en mängd kringinformation och en länk tillbaka till LCS där detaljerad information om miljöns tillstånd kan utläsas. Skulle ni som kund eller vi som partner inte kunna lösa problemet finns det funktioner för att direkt skicka det vidare till Microsofts support. Inspelningen kan även användas av utvecklarna för att lättare återskapa problemet under felsökningen.

Lifecycle Services (LCS)

Lifecycle Services kommer att spela en mycket central roll i framtida projekt och förvaltning av Dynamics AX. Det är till och med obligatoriskt. Från LCS kan du t.ex. skapa en ny utvecklingsmiljö i Azure med några knapptryckningar - allt klart att börja användas inom några timmar. Ingen tekniker behövs, ingen ny hårdvara och du kan till och med bestämma om du vill ha tilläggslösningar och ev. data laddad. Du kan gå igenom de många processkartor som finns, mappa till din egen verksamhet och identifiera utvecklingsbehov, du kan koppla guider och instruktioner för nya användare, bjuda in projektmedlemmar och mycket mer. Vi från Orango deltog i en fördjupningskurs hos Microsoft just kring LCS för att bättre kunna dra nytta av de landvinningar som gjorts. Målet är att kunna korta implementationstiderna och samarbeta ännu tätare med våra kunder.

Private Cloud kommer

Microsofts Public Cloud är som sagt den första vågen med nya Dynamics AX. Även om somliga representanter tror att vi inom några år kommer fråga oss varför vi överhuvudtaget tvekade med Public Cloud finns det många kunder som föredrar att ha koll på hela miljön själva. Private Cloud kommer att släppas senare, förklaringen är att man ligger så långt i framkant att alla kopplingar till de nya serverversionerna i Azure-stack ännu inte är klara och släppta.

###h2

Microsoft har arbetat väldigt nära med några av sina partners inför släppet av nya Dynamics AX. Ett antal tilläggslösningar har godkänts och är redan nu färdiga för den nya versionen. Dessa finns tillgängliga på Azure Marketplace och kunder kan enkelt komma igång med utvärdering av nya lösningar. Orangos partner Annata, med lösningen ###a href="Annata" class="redactor-linkify-object">https://azure.microsoft.com/en... Dynamics IDMS, är en av de lösningar som Microsoft gjort tillgänglig för nya Dynamics AX vilket vi ser som ett riktigt styrkebesked.

Nyfiken?

Om du vill veta mer redan nu, kontakta oss på Orango för mer information kring nya Dynamics AX och våra erbjudanden.