NAV 2018 – bra har blivit ännu bättre! | Orango

NAV 2018 – bra har blivit ännu bättre!

Efter lång väntan och en tid av spekulationer har nu Microsoft Dynamics NAV 2018 lanserats och den nya releasen innehåller en hel del intressanta funktioner och lösningar, eller som någon sa i en artikel jag nyligen läste: ”Nya NAV 2018 kommer att bli en kioskvältare”!

Toppbild Nav2018

Mot molnet

Det är tydligt att Microsoft fokuserar mycket på webbklienten, det vill säga att man surfar till sin NAV 2018-installation. Windows-klienten finns fortfarande kvar, men frågan är hur länge? Webbklienten har ju i tidigare versioner saknat en del funktionalitet, något som i NAV 2018 är åtgärdat. Att Microsoft sätter tydligt fokus på webbklienten känns naturligt då produkten går mer och mer mot en ren molntjänst.

ONE Microsoft

En annan sak som är tydlig med Microsofts utvecklingsstrategier är att fortsätta knyta ihop flera delar av sina komponenter med varandra. Exempel på detta är Flow som innebär att användaren själv kan definiera händelsestyrda arbetsflöden i NAV, Outlook, social media etcetera. Integrationen till Outlook har blivit ännu vassare och du kan göra många arbetsmoment i NAV utan att lämna Outlook – effektivt då man har konstaterat att en normal användare lägger ca 40% av sin tid på att byta system för att genomföra sina dagliga arbetsuppgifter.

Här kan du läsa mer om hur jag ser på en modern IT-miljö i min senaste artikel på LinkedIn.

Nya funktioner i NAV 2018

Några nya funktioner som är värda att nämna är bland annat:

  • Användaranpassning i webbklienten - Webbklienten har utvecklats vidare och man kan nu göra användaranpassningar direkt i klienten. Man ser direkt hur det kommer se ut även i surfplatteläge och telefon.
  • Automatiserat IC-flöde – För de kunder som har transaktioner mellan olika företag finns det nu stöd för att automatisera flera moment i detta flöde.
  • Excelrapporter – Alla rapporter har sedan länge kunnat skrivas till Excel, men då med samma layout som en vanlig utskrift eller PDF. Det som är nytt är ett antal finansiella rapporter som är byggda för att man enkelt ska kunna jobba vidare med dem i Excel.
  • Användaruppgifter – Man kan skapa uppgifter till sig själv eller tilldela till andra användare. Dessa kan vara påminnelser om något man ska göra och de kan vara återkommande.
  • Ad hoc-analys per dimension – Man har tidigare kunnat göra ad hoc-analyser på de två globala dimensionerna, nu kan man direkt i kontoplanen analysera på valfria dimensioner.
  • Ny fördelning artikelomkostnad - Man kan nu fördela artikelomkostnader baserat på vikt och volym.
  • Färdiga kopplingar till Microsoft Power BI.
  • Integration till Microsoft Flow för att bygga egendefinierade arbetsflöden, både i och utanför Microsoft Dynamics NAV 2018.
  • Machine Learning – Artificiell intelligens (AI) med hjälp av Cortana, att användas till exempel till prognoshantering.

Kontakta mig gärna så berättar jag mer!

Medarbetare Mikael Mansson
Mikael Månsson
Telefonnummer: 0709-32 50 77

Lösningar med D365 Business Central/NAV

 • Smedbo

  Smedbo

  D365 Business Central/NAV

  Grossist & partihandel

 • Kund Dackforum

  Däckforum

  D365 Business Central/NAV

  Grossist & partihandel