Bygg- och entreprenadbranschen digitaliseras – har du rätt IT-stöd?

Digitaliseringen påverkar de allra flesta branscher, så även bygg- och entreprenadbranschen. Men vad innebär det rent konkret för deras systemstöd och IT-lösningar?

Bygg-och-entreprenadbranschen-digitaliseras-har-du-rätt-IT-stöd.jpg

Digitalisering är ett begrepp som varit på agendan inom de allra flesta branscher senaste åren. Ämnet har diskuterats till den grad att det anses som ett 'buzzword' eller modeord hos vissa. Men faktum är att digitaliseringen är en förändring som får företag att syna sina processer och rutiner i sömmarna, och i många fall ändra på sina tillvägagångssätt. Oavsett om det handlar om att automatisera sådant som tidigare hanterades manuellt eller att sammanföra informationsflöden inom en organisation som tidigare varit splittrad.

Att vissa branscher stagnerar vad gäller progression i innovativa ämnen har snarare att göra med tradition än förmåga att ta till sig nya koncept - det företagen gör har alltid fungerat, så varför skulle det inte göra det nu? Det som skiljer just digitalisering mot andra trender är dock en stor och viktig poäng, nämligen att de som inte är med på tåget kommer att förlora oerhörda konkurrensfördelar mot sina medspelare på marknaden.

I det här inlägget utgår vi från att bygg- och entreprenadbranschen i viss utsträckning är eftersatt och längre bak i utvecklingen än andra branscher. Vi tänker inte jämföra utvecklingen mellan olika branscher här, utan vill snarare fundera över hur snabbt det kommer gå när utvecklingen verkligen tar fart.

Så blir affärssystemet ett stöd för tillväxt i byggföretaget

Har du rätt systemstöd blir det mycket enklare att få till en bra affärsuppföljning i ditt byggbolag. I den här guiden tittar vi närmare på några av de vanligaste utmaningarna kopplade till systemstöd och tillväxt.

Hur förändringen påverkar din verksamhet

Det som händer idag är både spännande och säkerligen också lite läskigt för en del, med tanke på att det går så fort. I stort sett allt går att digitalisera och systematisera för att samla in data. Data som vid analys hjälper dig att göra saker bättre, upptäcka diskrepanser eller automatisera processer, vilket gör dem snabbare och mer effektiva.

Det går att mäta egenskaperna på i stort sett varje objekt, så som utmattningen i en konstruktion eller förändringen i omgivningens förutsättningar. Koppla det till andra värden så kan du sedan identifiera rasrisker eller optimera placeringar för att öka säkerheten eller livslängden på konstruktioner. Det finns arbetsplatser där byggföretagen till och med testat att använda en Microsoft HoloLens för att i de 'smarta glasögonen' visa och se hur byggarbetsplatsen kommer att se ut ett antal månader fram vid inspekterar av ett kommande bygge.

Det här är bara några få exempel, men det ökade användandet av teknik inom både gamla och nya områden gör att mängden data ökar i snabb takt. Vilket i sit medför en utmaning i och med att det kommer bli svårare att sortera och använda all information som finns tillgänglig för dig.

Vad blir nästa steg för att effektivisera inom bygg och entreprenad?

Var ska företag inom bygg- och entreprenad branschen då börja sin digitala resa? Det kommer förmodligen att vara svårt att mäkta med den här typen av förändring om företagen inte börjar i den ände där mest nytta skapas. Här delar vi med oss av några tips som kan få bollen i rullning i er verksamhet.

Samla in vettig data och gör det utan manuell pappershantering. Se till att all personal har tillgång till digital teknik för att bidra med sin affärsdata elektroniskt. Tidrapportera mobilt, attestera fakturor i automatiserade attestflöden, se till att byggledare har tillgång till all information på en central, samlad plats och ge möjlighet att statusrapportera från arbetsplatsen digitalt. Om det inte är enkelt att rapportera så kommer det inte in tillräckligt mycket data och den som faktiskt kommer in är ofta fel på grund av manuell hantering.

När datan är samlad, se till att integrera den och låt ett system vara huvudägare eller 'master' så att alla inom organisationen faktiskt tittar och tar beslut utifrån samma information. Annars riskerar ni istället att bilda öar av information och system som inte hänger ihop.

Fokusera på att göra detta så papperslöst som möjligt. Stora projekt bedrivs idag helt utan ritningar och endast med digitala modeller. Det är fortfarande på test och något som sker med övervakning, men det leder till en minskning av antal fel som begås i samband med manuell inmatning av data. Kan vi lära oss att utnyttja informationen vi har så kommer det snabbt att göra oss bättre, mer effektiva och bidra till ett mer hållbart byggande på lång sikt.

Slutmålet att sträva efter borde vara att återanvända all centralt lagrad data genom hela er process. En ritning, BIM eller liknande material från prospekteringen ska kunna kopplas till kalkylen. Den ska i sin tur brytas ner och kopplas till inköpsplanering och aktivitetsplanering. Planeringen ska sedan kunna kopplas till återrapportering av tid, material och annan information från byggplatsen. Allt detta ska senare användas för prognostisering, fakturering, uppföljning och förbättringsarbeten eller liknande aktiviteter.

Vill du veta mer?

Vi på Fellowmind har över 20 års erfarenhet av att implementera smarta systemlösningar för företag inom bygg, installation och service. Vill du veta mer om hur vi kan hjälpa dig välja rätt är du varmt välkommen att höra av dig till Mathias Gyllensvärd!

+46 (0) 10 33 333 99

Vi gissar att du står inför en utmaning. Att du söker rätt människor att jobba med. Att du vill komma vidare på något sätt. Oavsett hur det ligger till så lyssnar vi gärna. Hör av dig! Så svarar vi så fort vi får en lucka.

Är du journalist? Besök gärna vår mediakontaktsida.

Emelie Hallberg
Emelie Hallberg Marketing