Från affärssystem till ekosystem – framtidens verksamhetsstöd | Orango

Från affärssystem till ekosystem – framtidens verksamhetsstöd

Med alltmer sammanhängande processer och flexibla arbetssätt växer behovet för en mer dynamisk och samordnad digital plattform. Ett ekosystem som kan stötta och integrera alla företagets flöden, där affärssystemet är en central pusselbit. I vår värld heter den plattformen Microsoft Dynamics 365.

210121 Fran affarssystem till ekosystem topp

Det har hänt otroligt mycket de senaste åren när det gäller utvecklingen av affärssystem. Från on-premise till molnet, från komplexa integrationer till öppna API-gränssnitt är bara några av de förändringar som vänt upp och ner på traditionella föreställningar.

Idag pratas det inte längre lika mycket om tekniska kundanpassningar, utan om hur nya innovativa lösningar kan kombineras i samspråk mellan kund och leverantör. Det här är en utveckling som i grunden påverkar den traditionella synen på affärssystem.

Mer fokus på att få processerna att samverka i ditt företag

Som leverantör ser vi det som vår uppgift att hjälpa varje enskild kund att dra bästa möjliga nytta av nya digitala lösningar för att framtidssäkra sin affärsuppföljning och verksamhetsstyrning.

Här utgör affärssystemet fortfarande en central pusselbit, men idag läggs allt mer fokus på hur kundens olika processer och medarbetare kan samverka på ett smidigt sätt. Med Microsofts Dynamics 365-svit öppnas helt nya möjligheter.

För de företag som redan använder molnbaserade Office 365 är steget inte långt att utforska hela det ekosystem av applikationer som Microsoft Dynamics 365 erbjuder. Från lösningar för den nya moderna digitala arbetsplatsen och olika applikationer för affärs- och beslutsstöd, till molntjänster och infrastruktur samt data och AI-lösningar (artificiell intelligens).

Ökade krav på snabbare beslut och mer samordnade processer. Många företag ser fördelarna dagens moderna, molnbaserade affärssystem kan ge dig genom ny teknik. Är din verksamhet rätt utrustad? Läs mer i vår gratis guide: Så förbereder du dig för nya tidens affärssystem

Office 365 - en naturlig brygga till Microsoft Dynamics 365 Business Central

För dig som redan arbetar i Office 365 är steget mot en SaaS-lösning för ditt affärssystem kortare än du kanske tror. Många företag som valt Office 365 arbetar kvar i äldre versioner av Microsoft Dynamics NAV och har inte känt sig redo att satsa på en större uppgradering.

En migrering till affärssystemet Dynamics 365 Business Central kan då upplevas som en enklare ”nystart”. Office 365 är inte bara en mailklient, utan även en naturlig brygga till den nya Dynamics 365-plattformen och en mer samordnad och framtidssäker IT-miljö. Det skapar både nya möjligheter och en rad synergier för ditt företag.

Microsofts stora satsning speglar ett växande behov av mer flexibla och integrerade lösningar med hjälp av ny teknik. Det är samtidigt ett nytt sätt att tänka verksamhetsstöd – mer samband än isolerade öar av system, mer flöden än enskilda aktiviteter och mer egen inverkan på din mix av applikationer än komplicerade, rigida systemintegrationer.

Konkret innebär det till exempel att du kan komma åt affärssystemet direkt inifrån din Outlook om du exempelvis vill uppdatera affärssystemet med information du får på mail. Eller att du drar nytta av inbyggda Power BI-paneler för ekonomisk analys, anpassar dina rapporter i Excel eller kopplar på Cortana, Microsofts AI-funktion, för att göra dina prognoser och simuleringar. Med Microsoft Dynamics 365 Business Central ökar helt enkelt räckvidden för vad du kan och vill göra i systemet.

Mer power i ditt verksamhetsstöd

Microsoft Power Plattform är ett samlingsbegrepp för en integrerad applikationsplattform som kombinerar Power BI, PowerApps och Power Automate och tillsammans förbättrar produktiviteten i hela ditt företag.

Power BI är den mest välkända produkten i Microsoft Power Plattform. Där kan du skapa kraftfulla visualiseringar av företagets affärsdata via olika dashboards, som på ett snabbt och säkert sätt hjälper dig att fatta rätt affärsbeslut i din verksamhet.

Med Power Apps bygger du på ett effektivt sätt anpassade appar som kopplas till dina befintliga datakällor och system. Allt för att hjälpa dig att lösa dina specifika process- och affärsbehov. Detta gör du enkelt på egen hand med hjälp av mallar och guider, helt utan att du som användare behöver kunna programmering.

Power Automate – Arbeta mindre, få mer gjort. Med Power Automate skapar du själv, eller tillsammans med ditt företags systempartner, automatiserade arbetsflöden. Det tar bara några minuter att skapa automatiska arbetsflöden till hundratals populära appar och tjänster. Dessa flöden skapar du också från färdiga mallar för olika funktioner som i sin tur kopplar ihop de olika appar och tjänster som finns i plattformen, utan krav på programkod.

Dessa tre verktyg bildar tillsammans med Dynamics 365 Business Central och Office 365, en affärsplattform som ingen annan leverantör i dagsläget kommer i närheten av.

En katalysator för hela verksamheten

Många företag vi möter ser stora möjligheter med att på detta sätt kunna arbeta mer digitalt, skalbart och flexibelt. Vi är samtidigt medvetna om att vissa andra upplever att de inte riktigt hänger med i den snabba förändringen, eller inte ser det direkta värdet för deras verksamhet.

Och ja, visst kan det upplevas som en stor omställning. Men det är samtidigt en helt logisk utveckling i den digitalisering som pågår inom alla verksamheter.

För oss på Orango är det därför viktigt att hjälpa dig att förstå vad förändringen innebär. Att bidra till att tänka mer helhet för att du ska kunna ta steget mot en framtidssäker och verksamhetsanpassad IT-miljö. Affärssystemet blir då inte längre ”bara” ett system bland flera i ditt företag, utan hjärtat i ett ekosystem som kan samverka och fungera som en katalysator för hela verksamheten.

Vill du veta mer?

På Orango hjälper vi företag att hantera förändring och skapa bättre förutsättningar att växa med flexibla och skalbara affärssystemslösningar. Vill du veta mer om Microsoft Dynamics 365-sviten med det molnbaserade affärssystemet Business Central 365 är du varmt välkommen att kontakta mig!

Medarbetare Mikael Mansson
Mikael Månsson
Telefonnummer: 0709-32 50 77

Vill du läsa mer?