Forskningssamarbete med Jönköping University kring Machine… | Orango

Forskningssamarbete med Jönköping University kring Machine Learning

Hur kan algoritmer förbättra beslut? Den frågan ska en forskargrupp från Jönköping University svara på tillsammans med experter på dataanalys från Orango.

Machine Learning mozaik

Projekt DATAMINE

Forskningsprojektet ”Data-driven technologies for marketing, information, news and enterprises (DATAMINE)” startades i januari i år och ska pågå i tre år. Forskarna från JU samarbetar med Pdb för att utveckla nya algoritmer och metoder inom Machine Learning.

ML handlar om att automatisera beslut

Ulf Johansson, Tuwe Löfström och Håkan Sundell på Tekniska Högskolan (JTH) är forskare inom Machine Learning.

”Machine Learning handlar om att automatisera beslut, alternativt ge mänskliga beslutsfattare ett bättre underlag. En algoritm är snabb och kan processa stora mängder information.” förklarar Ulf Johansson, professor i datavetenskap vid JTH. ”Projektet ska vara innovativt och ge tillämpbara resultat” fortsätter Ulf.

Konkreta lösningar för faktiska kunder

Tillsammans med Pdb får forskarna möjligheten att jobba mot faktiska kunder. Erik Wilderoth och Johan Lindberg på Pdb kompletterar forskargruppen med kompetens och kundfokus.

”Vi är utbildade inom Machine Learning och när tillfället att samarbeta med några av Sveriges vassaste forskare gavs så såg vi möjligheten att kvalitetssäkra både vår kompetens och våra lösningar” säger Erik Wilderoth, Data Engineer på Pdb.

Det är gratis för kunderna att delta i projektet och resultatet blir en konkret lösning, ofta en mjukvara, som ska gå att implementera i kundens verksamhet.

”Kunderna kommer stå i kö för den här typen av lösningar” säger Erik Wilderoth. ”Digitalisering är högaktuellt nu och de flesta har förstått nyttan men inte tagit steget fullt ut. Just nu är efterfrågan på kompetens inom Machine Learning hög. Där ligger Pdb i framkant.”

Fortsatt samarbete med Jönköping University

Detta är starten på ett längre samarbete mellan JU och Orango.

”Det är väldigt roligt att jobba med Orango” säger Ulf Johansson. ”De har en hög teknisk kompetens och praktisk förankring. De fokuserar väldigt tydligt på nyttan för kunderna”.

Forskningsprojektet DATAMINE finansieras av Region Jönköping och Jönköping University. Projektet pågår i tre år och drivs av JU tillsammans med Orango, Hallpressen och Infomaker. Den vetenskapliga metoden är technical action research och resultaten ska publiceras som vetenskapliga artiklar.

Vill du prata Machine Learning?

Vi skapar smarta lösningar med hjälp av Machine Learning. Vi har bland annat hjälpt kunder som LRF Konsult och Bergman&Beving att effektivisera sina verksamheter med hjälp av Machine Learning.

Peter Skanhagen
Peter Skånhagen
Telefonnummer: 0706-44 29 74