Annata 365 for Dynamics hanterar dina individer under hela… | Orango

Annata 365 for Dynamics hanterar dina individer under hela livscykeln

Jag vill berätta om funktionaliteten i Annata 365 for Dynamics, det system för individhantering som vi på Orango är svensk återförsäljare av.

Affärssystemet stöder individens livscykel

Som jag nämnde i min förra blogg (klicka här för att läsa) är detta en lösning för företag som hanterar individer under en livscykel. Det kan låta abstrakt, men om jag exemplifierar med en bilimportör, en maskinåterförsäljare eller en uthyrningsfirma som hyr ut byggmaskiner så förstår ni vad jag menar.

En livscykel för en bil är händelser under bilens stund på jorden (!), som konfiguration, inköp, import, när den ”sätts i trafik” hos Transportstyrelsen, byter ägare, får service, en garantiåtgärd utförs eller slutligen, när den skrotas.

I dag tänker jag beskriva hur Annata 365 stöttar arbetet vid livscykelns början, nämligen vid konfigurationen.

Låt oss utgå från den vackra individen på bilden nedan, en Bristol 410 Sport Saloon.

Bristol410
I exemplet nedan låtsas vi att vi är importörer av Bristolbilar till Sverige.

Konfiguration och Modellkort

Vi börjar med att bygga ett modellkort. I Annata 365 for Dynamics hanteras gruppering av individer genom begreppen Märke, Klass och Modell. I detta exempel är det Bristol, Sport Saloon, 410.

Märke, Klass och Modell är övergripande begrepp när man skapar förutsättningar för att hantera individer i systemet. Genom att på en överliggande nivå definiera vad som utgör obligatoriska och möjliga komponenter i en Bristol 410 kan vi senare skapa bilindivider som ”ärver” dessa egenskaper.

På modellkortet kan vi definiera alla de beståndsdelar som varje individ av typen Bristol 410 erhåller när den byggs, alltså standardkomponenter som exempelvis motor och växellåda. I detta fallet är motorn en Chrysler LA-series V-8 318 5,2 liter med 250 hästkrafter, vilken genererade en topphastighet på runt 200 km/h! Till växellåda erhålls Chrysler TorqueFlite automatlåda med tre växlar. I senare modeller återgår man till manuell låda med växelspaken på golvet mellan sätena.

När det gäller hjul- och däckstorlek så går man ned till 15-tumsdäck från 409:ans 16 tum för att förbättra vägegenskaperna. Allt detta registreras som standardkonfiguration för vår Bristol 410.

Läderklädsel var inte ett tillval eftersom alla hade läderklädsel! Men färg var ett tillval, och på en övergripande nivå anger man i vårt system vilka färger som är tillgängliga och vilka kombinationer som tillåts (alltså kombination lack/exteriör, och läderklädsel/interiör). Får vi föreslå British racing green lack med vinröd läderklädsel?

På den här tiden fanns det inte så många tillval men låt oss för exemplets skull säga att vi kan erbjuda tillvalen radio och radio med skivspelare. Vi registrerar detta som fabrikstillval.

Det är dags att prissätta vår Bristol 410. Priset anges som ett grundpris för de standardkomponenter som anges ovan, alltså ett minimipris för bilen i dess enklaste utförande. Väljer sedan kunden till radio så har det tillägget ett eget pris.

Nu är modellkortet nästan klart. För att uppfylla Transportstyrelsens krav för registrering i Sverige så lagrar vi all nödvändig data på modellkortet, som koldioxidutsläpp, tjänstevikt (1600 kg), längd (4915 mm), bredd (1727 mm), höjd (1499 mm), drivmedel (bensin), om ratten sitter till vänster eller till höger, med mera.

Inköp och vagnkort

Det är dags att skapa våra första individer. Låt oss köpa in tio Bristol 410:or, varav fyra med färgkombinationen Metallic grey/Black leather, och sex med Wine red/Grey leather.

I Annata 365 finns stöd för att skapa dessa tio individer till vagnkort med ett par knapptryckningar. Du behöver inte skapa varje individ manuellt, från modellkortet ”ärvs” egenskaper till vagnkortet.

Genom integrationer med motparter kan vi följa hur långt leveransen av vår bil har kommit, från Bekräftad order, till Bil i produktion, Bil på kaj, Bil på båt vidare till Bil i hamn eller Bil på transport till återförsäljare eller Bil hos återförsäljare.

Genom att dela den här informationen med våra återförsäljare kan de följa leveransen och även informera kunden om beräknat leveransdatum. Om en kund väntar på en Bristol 410 kan denne nämligen ofta vara lite ivrig.

Alla ”levnadshändelser” loggas på vagnkortet, så att vi i efterhand enkelt kan kontrollera när bilen beställdes, sattes i trafik, fick ett garantiärende et cetera. Kostnader och intäkter sparas under hela livscykeln på ett eget statistikkort för individen.

Sammanfattning

I den här bloggen har du läst om hur vi med vår branschlösning för individhantering, Annata 365 for Dynamics tilläggslösningen till Microsoft Dynamics 365, hanterar de första stegen i en individs livscykel, genom specifikation av modellkort, som sedan utgör grunden för att skapa individuella vagnkort.

Proceduren är liknande för alla våra kunder, vare sig de hanterar personbilar, lastbilar, lantbruksmaskiner eller individer av vad slag det vara må.

I nästa blogg om Annata 365 for Dynamics kommer jag att beröra hur man som säljare kan jobba med ”padda” och den konfigurator som är en del av lösningen. Tänk dig att vara helt mobil och kunna röra dig i bilhallen och ha alla fakta med dig på din läsplatta, redo för en dialog med en intresserad kund.

Läs även förra inlägget i bloggserien om Annata 365: "Annata Dynamics IDMS - en AX-vertikal för fordons- och maskinbranschen under ständig utveckling".

PS: Med stöd av Annata 365 for Dynamics i kombination med Microsoft Dynamics 365 hanterar företag världen över dessa bilmärken: Audi, BMW, Brilliance, Citroen, Daihatsu, Ferrari, Ford, Geely, Haima, Holden, Honda, Hyundai, Jaguar, KIA, Land Rover, Mahindra, Mazda, Mercedes, Mini, Mitsubishi, Opel, Porsche, Seat, Skoda, Volvo, VW, Yuejin, Zotye. Vissa är importörer, andra är återförsäljare (DMS).

PPS: Bristol 410 var den bil som Inspector Lynley körde i den brittiska deckarserien.

PPPS: Om du vill köpa en Bristol 410 så finns det flera till salu på begagnatmarknaden. Om du vill köpa ett affärssystem som klarar ovan sagda, kontakta mig på enklaste sätt!


Kontakta mig om du vill veta mer om Annata Dynamics IDMS

Marced
Martin Cederbom
Telefonnummer: 0739-16 30 32

Lösningar med D365 Finance and Operations

  • Stiga Boll

    Stiga Sports

    D365 Finance and Operations

    Grossist & partihandel