Är dina ERP-krav samma imorgon som de var igår? | Orango

Är dina ERP-krav samma imorgon som de var igår?

Affarsplattform Affarssystem

Om du går i bilbytartankar just nu är jag rätt säker på att en av de största frågorna du brottas med är vilket drivmedel du ska satsa på. Diesel, bensin, elhybrid eller en ren elbil. Diesel står för ett tryggt "as-is"-alternativ tillsammans med bensin. Det man då blundar för att dessa bilar redan stängs ute från vissa städer och beläggs med högre skatter. Att köpa dieselbil idag är att sticka huvudet i sanden. Elhybriden representerar kompromissen eller ”så-länge”-alternativet medan den rena elbilen troligen är framtiden. Dock ställer framtidsalternativet krav på att du ser över dina behov och ditt utnyttjande av din bil samt tvingar dig att ställa frågor om vad bilen representerar för dig. Liknande frågor borde alla som står inför en investering inom affärssystem ställa sig.

Affärsplattformen – ERP-världens elbil

Att avgöra sitt företags nästa ERP är en fråga som gäckar många beslutsfattare idag. En hel del letar efter den utopiska ERP-lösningen som ska fungera med minimal arbetsinsats och för all framtid. Ett av de största misstagen man som ERP-spekulant kan göra idag är att leta efter ett diesel-ERP. Ett ERP som funkar för de behov företaget har idag, men som förmodligen kommer att få problem inom ett par år eftersom kraven utifrån och inifrån kommer att förändras. Översatt till ERP är det produkter byggd på gårdagens teknik, ägda eller underhållna av mindre aktörer. Motsvarigheten till elhybriden i ERP-världen är de produkter som ägs och underhålls av stora spelare, men som har haft svårt att lämna sin comfort-zone och därför hamnat på efterkälken i övergången från affärssystem till affärsplattform. ERP-världens elbil är i mina ögon affärsplattformen och då specifikt Dynamics 365.

"Men så har vi alltid gjort..."

Tyvärr räcker det inte att inse att en affärsplattform är rätt väg, utan det krävs också att de relevanta beslutsfattarna ställer krav på sig själva och sin organisation. Båda dessa entiteter får inte förutsätta att den nya affärsplattformen ska kunna anpassas så att den hanterar alla processer på samma sätt som det nuvarande systemstödet gör. De måste vara beredda att se över nuvarande och framtida behov samt ställa detta mot möjligheterna i de olika alternativen. Fokusera mer på vad ni behöver för att driva och mäta er verksamhet än att gräva er ner i processer. Smör- och brödprocesserna får inte sätta agendan utan det är er USP (Unique Selling Point) och er affär som ska vara i fokus för systemstödet. Först då kommer man att förstå, välja och implementera det bästa alternativet för sin organisation. Ett systemstöd som underlättar för organisationen att skapa den data som behövs för att organisationen ska kunna växa och förändras i den takt omvärlden och den själv kräver.

Sammanfattningsvis bör du utmana dig själv och din organisation när ni utvärderar ERP-alternativ. Låt inte dagens och framförallt inte gårdagens behov sätta ramarna för er framtida systemlösning.

Och ska du byta bil, välj en elbil. Det har jag gjort.

Prata med mig om framtidens drivmedel, förlåt, affärsplattformar.

Kontaktperson

Jonasmondelius
Jonas Mondélus
Telefonnummer: 0709-41 42 86

Genom att skicka formuläret samtycker du till vår Privacy Policy.