Orango | Prestandatips till ditt Microsoft Dynamics AX 2012

Prestandatips till ditt Microsoft Dynamics AX 2012

Det finns gånger då man hör och ser användare skruva på sig över prestandaproblem i Dynamics AX 2012. Det kan vara både erfarna användare som kört tidigare versioner av AX och användare som är nya i AX-familjen. Oavsett vilket så finns det mycket man kan göra åt eventuella prestandaproblem. I det här blogginlägget delar vi med oss av lite tips.

Prestandatips 250

Egna inställningar

Det går med några relativt enkla sätt påverka prestandan med prestandarelaterade inställningar i Dynamics AX 2012. Man finner dessa under: System administration->Setup->System->Client performance options.

Bild 1

FactBoxes är en bra feature för att på ett enkelt sätt får en snabb överblick av t.ex. kund eller order.

Bild 2

Dock så har FactBoxes en viss prestandapåverkan och känner man att man kan vara utan FactBoxes så kan man enkelt avaktivera denna funktion. Samma gäller för Preview panes.Tänk på att båda dessa kräver en omstart av klienten för att de ska slå igenom och att de gäller för alla och inte bara för den användare som utför ändringen.

Andra viktiga saker att ha i åtanke är ett bra automatiserat databasunderhåll med jämna intervall och kontroll av batchkörningar som i många fall körs onödigt frekvent.

AX 2012 - ett stabilt affärssystem

Användare som är vana vid att köra tidigare versioner av (AX 2009 eller AX4) kan till en början uppleva att AX 2012 är något långsammare. Man ska då inte glömma att AX 2012 är betydligt mer komplext än sina föregångare och man kommer sällan ner i samma låga svarstider som i tidigare versioner. Detta till trots har AX 2012 trimmats genom åren till att bli ett riktigt stabilt system, både funktions- och prestandamässigt. Glöm heller inte att Prestandatuning är något man lever med i takt med att AX 2012 växer i volym och funktionalitet och det finns alltid hjälp att få!

Vill du veta mer om prestandatips till ditt Microsoft Dynamics AX?

Kontakta gärna Mikael Carle på Orango för mer information.

Mikael Carle
Mikael Carle
Telefonnummer: 0768-52 58 89